Tort de portocale

de simonacallas in Torturi, 29 Apr 2014 | 5838 vizualizari

 

Spiritele savante nu m-au părăsit încă (ăsta e cusurul meu: mă apucă repede şi mă lasă greu :)) ) aşa încât zilele trecute m-a trăznit să încerc un blat de tort colorat în portocaliu. Am constatat însă că sucul şi coaja de portocale nu sunt suficient de puternice ca să-mi facă un blat portocaliu; dar tortuleţul care a rezultat in urma acestui experiment are calitatea de a fi extrem de aromat, catifelat şi cu un gust divin. Pentru că încă mai avem prin casă dulciuri multe de la Paşti, am făcut un tort mic, cu diametrul de 17 cm, cât să ne ajungă la un ceai cu prietenii bucătăraşi :)

 

INGREDIENTE

Pentru blat:

  • 2 ouă
  • 1 portocală (coaja rasă şi sucul)
  • 4 linguri zahăr cu vârf
  • 5 linguri făină
  • ½ plic praf de copt (o linguriţă cu vârf)

Pentru jeleul de portocale:

  • 1 portocală
  • 3 linguri zahăr
  • ½ plic gel fixant cu pectina

Pentru cremă:

  • 2 albuşuri
  • 100 g zahăr
  • 150 g unt la temperatura camerei, tăiat în cuburi
  • coaja rasă de la o portocală

Pentru manta:

  • 500 g pastă de zahăr
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort de portocale:

Preparare blat:

Am cernut făina împreună cu praful de copt şi am separat albuşurile de gălbenuşuri. Am mixat bine gălbenuşurile cu 1 lingură de zahăr şi coaja de portocală; albuşurile le-am bătut bezea, încorporând câte o lingură suc de portocală alternativ cu o lingură rasă de zahăr. În compoziţia cu albuşuri am adăugat alternativ câte puţin din compoziţia cu gălbenuşuri şi câte puţin din făină, amestecând uşor prin răsturnare. Am turnat compoziţia într-o tavă rotundă cu diametrul de 17 cm şi am copt la foc mediu, timp de 35-40 minute, verificând cu testul scobitorii. După ce s-a copt, am închis aragazul şi am lăsat blatul să se răcească în tavă, cu uşa cuptorului întredeschisă. Blatul răcit bine l-am tăiat în două pe orizontală şi l-am pus droparte.

 

Preparare jeleul de portocale:

Sucul de portocală l-am pus pe foc, împreună cu 2 linguri zahăr şi l-am fiert câteva minute, amestecând continuu; apoi am adăugat gelul fixant amestercat cu o lingură de zahăr şi am mai ţinut pe foc (amestecând în continuare) încă 2 minute. Am lăsat să se răcească.

 

Preparare crema de unt cu bezea elveţiană:

Albuşurile împreună cu zahărul le-am pus la baie de abur, amestecând cu telul, până când s-a dizolvat zahărul. Apoi am pus la mixer, la viteză mică-medie (treapta 3 la un mixer cu 6 trepte) şi am bătut bine până când am obţinut o bezea tare. În acest interval, compoziţia s-a răcit şi a ajuns la temperatura camerei. De aceea bezeaua se bate încet, pentru ca albuşurile să aibă timp să se răcească. O condiţie de bază la această cremă este ca bezeaua şi untul să aibă aceeaşi temperatură, altfel, crema se va tăia atunci când încorporăm untul. Nu e irevocabil, dar mai bine să fim atenţi de la început ca să nu muncim mai mult :) Am adăugat câte un cub de unt, mixând la viteză medie şi aşteptând să se încorporeze bine înainte să adaug cubul următor. După ce am terminat de încorporat tot untul, am mai mixat la viteză mare câteva minute, până când crema s-a legat frumos şi a devenit compactă şi fină. La sfârşit am adăugat coaja de portocală rasă şi am omogenizat.

 

Asamblare tort:

Prima foaie de blat am uns-o cu jeleu de portocale şi am pus-o 15 minute la congelator, să se întărească jeleul, ca să pot întinde crema peste el. Peste jeleu am pus aproape 1/2 din crema de unt, peste care am mai mai întins un strat de jeleu, apoi am aşezat a doua foaie de blat. Peste aceasta am întins jeleu şi iar am dat la congelator 15 minute. Am îmbrăcat tot tortul în crema de unt rămasă, nivelând cât se poate de bine. La final, straturile tortului sunt: blat-jeleu-cremă-jeleu-blat-jeleu-cremă. Am pus tortul la frigider, până când am pregătit mantaua din pastă de zahăr.

 

Îmbrăcare tort în pasta de zahăr

Pasta de zahăr (preparată ca aici: http://www.bucataras.ro/retete/pasta-de-zahar-fondant-homemade-59476.html) am frământat-o cu zahăr pudră, să redevină flexibilă şi mătăsoasă (ea se întăreşte atunci când nu e folosită) şi am întins-o cu sucitorul în strat subţire, pe o suprafaţă netedă presărată cu zahăr pudră. Am aşezat-o peste tort şi am presat uşor, cu palmele, să se lipească. Am tăiat excesul de fondant şi am netezit cu palmele şi cu nivelatorul, de jur împrejur şi în partea de sus a tortului.

 

 

TIPS-URI

1

Pentru un tort mai mare, se creşte proproţional cantitatea de ingrediente.

2

În perioada asta portocalele sunt acre, astfel încât blatul a ieşit potrivit de dulce. De asemenea, jeleul de portocale fiind acrişor şi adăugat fără economie, a echilibrat foarte bine gustul dulce din cremă şi din pasta de zahăr.

3

Cantitatea de făină din blat poate varia, în funcţie de dimensiunea portocalei utilizate; trebuie urmărită consistenţa aluatului, înainte sa fie pus în tava în care va fi copt: să fie spumos, aerat şi să curgă ca o lavă.

4

Tortul înbrăcat în fondant se păstrează la loc uscat şi răcoros. La frigider, dacă există condens, fondantul se umezeşte, devine lipicios şi i se modifică aspectul estetic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort de portocale" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (64)

diaconta 1

06.05.2014, 09:13

ce tort minunat

bucatarie_marocana 1

09.05.2014, 10:09

foarte frumos arata ,cred ca este si foarte delicios

simonacallas 1

09.05.2014, 11:06

Dia

Amina

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort de portocale