Tort "la metru"

de adasev12 in Torturi, 13 Mar 2011 | 17621 vizualizari

 

din categoria" retetele mamei"....si normal, alta ratare....dar nu conteaza, ca din greseli invata omul....oricum este pt prima data cand fac acest tort...nimic nu ma asteptam sa-mi iasa ca a mamei....insa gustul...no comment!

 

INGREDIENTE

 

pt blat

  • 5 oua
  • 250 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 100 ml apa+ 50 ml
  • 250 gr faina
  • un praf de copt
  • 2 lg cacao

crema:

  • o budinca de vanilie...dar nu e obligatoriu...( eu am pus panna cotta cu caramel)
  • 350 ml lapte
  • 150 g unt
  • 150 gr zahar pudra

pt glazura:

  • 2 ciocolate amarui
  • 100 ml frisca lichida
  • o lg unt
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "la metru":

se face blatul astfel:

se bat spuma tare albusurile si se adauga zaharul , se bate  foarte  bine,

se adauga galbenusurile si se mixeaza bine, apoi se adauga uleiul si 100 ml apa.

se toarna faina in ploaie amestecand cu lingura  de lemn, apoi praful de copt stins cu o lg-ita de zeama de lamaie.

se imparte compozitia in doua, dar se lasa o parte mai mult cu doua linguri...

in aceasta compozitie cu doua lg in plus se adauga cacao si 50 ml apa.( pt ca cacaua o sa impiedice blatul sa creasca la fel ca celalalt...si trebuie sa fie egale ca si compozitie.)

se pun cele doua  blaturi in doua forme de chec, de diametrul . 12-14 max si de 50 cm lungime.

se coc la 180 grade , cel cu cacao o sa trebuiasca lasat cam 10 min in plus.

se scot pe servet si se lasa la racit bine.

cand sunt reci se taie oblic felii de 1cm grosime, nu mai mult.

incercati sa taiati feliile cat mai oblic posibil...veti vedea la final de ce...

cat timp se coc blaturile se face crema: budinca se face cu lapte, obisnuit(dupa indicatiile de pe plic)

...eu am vrut un alt fel de gust decat cel obisnuit din reteta si am folosit panna cotta amestecat cu caramel....

se da budinca la rece.

untul se freaca spuma cu zaharul pudra si cu 1-2 vanilii ( sau esenta).

cand e rece budinca se amesteca cu spuma de unt, cate putin, cu mare grija...

eu am patit-o si mi s-a taiat putin crema...se pune doar cate o lg de budinca in unt, se mixeaza, apoi iar se pune cate o lg...si tot asa, cate putin, ...

se iau felii alternativ una alba una neagra si se ung cu crema apoi se lipesc ...

o sa rezulte un tort de un metru...de aici denumirea de "tort la metru"...

eu am facut doua bucati...ca e prea lung....

se topeste ciocolata la foc mic cu frisca lichida si untul ,

se lasa cateva minute sa se racoreasca, sa nu fie prea fierbinte cand se foloseste, apoi se toarna deasupra...

daca tortul e prea denivelat...adica feliile nu sunt la aceeasi dimensiune, mai ajustati-le taind  din cele prea mari...ca sa fie cat de cat la aceeasi inaltime....

se lasa la frigider sa se intareasca bine glazura si se poate taia apoi.

se va taia blatul drept de data aceasta sau fff putin oblic...

felia rezultata va avea doua parti albe si doua negre...alternativ...

se poate face si glazura la rece..

.mama asa face dar mie imi place mult glazura de ciocolata la torturi.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort "la metru"" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (52)

babi5 1

24.09.2013, 22:01

Si eu am reteta va trebuii sa fac nu am dfacuto de ceva ani

RuxyRux 1

24.09.2013, 22:02

E un tort minunat! Eu stiam de chec la metru :0...bune retete in caietul mamei

-Marius- 1

23.12.2019, 20:40

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu piscoturi,visine,iaurt si frisca