Retete culinare din Iran

Retete traditionale din Iran

Din Orientul indepartat bucatarasii nostri ne impartasesc minunate retete exotice: orez iranian cu apa de trandafir si sofran, pui iranian sau supa de linte cu tamarind si usturoi... Haideti sa invatam sa preparam delicii orientale din vechea Persie!


Retete iraniene de la profesionisti

Fie ca ati vizitat tarile arabe, locuiti sau ati dori sa locuiti acolo, aveti prieteni sau rude in Iran, va invitam sa ne impartasiti retetele traditionale iraniene pe care le-ati incercat!

Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan

Postat de: ctlina

Cuptorul se preincalzeste la 200°C. Vinetele se inteapa, de cateva ori cu furculita, inainte de a le introduce la cuptor. Se pun vinetele pe o tava si se lasa sa se coaca cam 45-50 de... Citeste continuarea

Baclava

Postat de: AlexTeacher

Amestecati zaharul cu apa si puneti-o pe plita la foc mediu; Lasati-o sa fiarba pana se transforma intr-un sirop; Opriti focul si... Citeste continuarea

"AkbarMashti" Inghetata traditionala Iraniana cu shofran,fistic si apa de trandafir.

Postat de: khandaniela

 Pentru a prepara decorul din smantana, avem nevoie de o tava in care punem o folie de plastic si punem intr-un strat uniform smantana si o punem in congelator.Amestecam pentru inceput... Citeste continuarea

Supa cu fulgi de ovaz

Postat de: mitinita

Punem intr-o oala supa de pui la fiert. Intre timp taiem marunt ceapa si morcovul,iar cartoful il taiem in cubulete. Cand incepe sa clocoteasca apa,adaugam ceapa si morcovul ,curcuma,pasta de... Citeste continuarea

Budinca de orez cu sofran

Postat de: mitinita

Se fierbe orezul in apa, pana bobul de orez se inmoaie foarte mult. Se incepe cu o cantitate dubla de apa fata de cea de orez si mai adaugam pe parcurs, daca e nevoie. Amestecam des ca sa nu se... Citeste continuarea

Omleta persana cu rosii

Postat de: mitinita

  Rosii se spala si se taie prin robot sau blender. Daca va deranjeaza pielita,le puteti curata inainte de a le introduce in robot. Punem uleiul intr-o tigaie infierbantata si apoi... Citeste continuarea

Cușcuș

Postat de: panacris

Apa se pune la fiert cca. 10 minute. Cușcuș-ul se pune la călit într-o tigaie cu uleiul de măsline, la foc mic, neacoperit, cca. 5 minute. Apoi se adaugă apa clocotită, se asezonează... Citeste continuarea

Kofta Kebabs

Postat de: mihaelar63

Amestecati toate ingredientele mai putin susanul . Lasati amestecul sa se odihneasca la frigider 1-2 ore] Cu mana umezita sau unsa cu putin ulei modelati chiftele mai mari si turtite. In... Citeste continuarea

Orez cu sofran

Postat de: mitinita

Spalam orezul ,pana apa devina clara. Punem orezul intr-o craticioara. Eu folosesc una de fonta,pentru ca nu se lipeste orezul de ea. Adaugam o cana de apa,acoperim cu capacul si punem la... Citeste continuarea

Budinca de tapioca cu sofran si apa de trandafiri

Postat de: mitinita

Punem la fiert lapte cu tapioca si amestecam des,ca sa nu se lipeasca perlele intre ele sau pe oala. Adaugam zaharul. Mai completam cu lapte daca nu s-au fiert perlele. Intr-un bol mic punem... Citeste continuarea

Omleta cu spanac si condimente mediteraneene

Postat de: Sidy

Curatam ceapa si o tocam marunt.Curatam usturoiul si il tocam marunt si pe el.Spanacul il spalam daca e proaspat si il rupem in bucati cat de mari doriti.Daca aveti spanac congelat il decongelati... Citeste continuarea

Inghetata cu gem,apa si petale de trandafir

Postat de: mitinita

Gemul se amesteca impreuna cu mierea.Adaugam apa de trandafir si amestecam pana se obtine o pasta omogena.  Iaurtul se pune intr-un bol,se adauga gemul si se amesteca pana s-a incorporat... Citeste continuarea

Kebab iranian cu rosii pe gratar

Postat de: mitinita

Ceapa se curata si se taie foarte marunt sau se da prin robot.De asemenea,se poate rade pe razatoare. Se amesteca bine impreuna cu oul,carnea,sarea si piperul. Se pune in frigider pentru 24 de... Citeste continuarea

Inghetata cu sofran,cardamon si apa de trandafir

Postat de: mitinita

Cu o zi inainte,caimacul se pune intr-o farfurie si se da la congelator. Laptele se pune pe foc,impreuna cu zaharul si cardamonul. Separat,se amesteca amidonul cu cateva linguri de lapte rece... Citeste continuarea

Pulpe de pui cu sofran,curcuma si lime-uri uscate

Postat de: mitinita

Se curata pulpele de pui si se taie fiecare bucata in doua. Punem sofranul intr-un bol si turnam putina apa fierbinte peste. Lasam sa se raceasca.Ceapa se taie in felii subtiri.Lime-ul se crapa... Citeste continuarea

Khoresteh bademjan - Tocanita persana cu vinete

Postat de: mitinita

Se curata puiul si se taie ceapa.Se pune ceapa la calit,cand incepe sa-si schimbe culoarea se adauga si puiul.Se rumeneste putin,se adauga pasta de tomate si se calesc 2 minute. Se adauga apa... Citeste continuarea

Ardei umpluti persani

Postat de: mitinita

Se spala si se curata ardeii,ceapa se taie cubulete,iar orezul se spala. Se caleste ceapa in putin ulei,apoi se adauga carnea. Se caleste cam 10 minute,apoi adaugam curcuma,ierburile... Citeste continuarea

Salata Olivieh

Postat de: mitinita

Se fierb cartofii in coaja,dupa ce s-au fiert se scot si se lasa sa se raceasca. Apoi se taie in cubulete. Intre timp,se fierb si morcovii cu pieptul de pui,iar separat se fierb ouale. Se... Citeste continuarea

La multi ani bucataras cu Fesenjan - Tocanita persana cu rodii

Postat de: mitinita

Fasia de rodii se pune int-un pahar cu apa calduta ca sa obtinem sucul.  Se pun feliile de vinete intr-o tava in care s-a pus cam o lingura de ulei si se dau la cuptor. Se taie pieptul de... Citeste continuarea

Naneh - Pasta de menta

Postat de: mitinita

Se spala si se usuca bine menta. Se introduce in robot impreuna cu sarea. Se depoziteaza intr-un borcanel sau container de plastic si se tine la frigider. Se foloseste la sosuri,iaurturi... Citeste continuarea

Gem de morcovi cu parfum de roze

Postat de: dentistutza

Morcovii curatati se dau la robot sau se rad pe razatoarea cu ochiuri mari. Se pun intr-o cratita cu zaharul si apa clocotita pe foc potrivit amestecand din cand in cand. Eu am pus si cardamomul... Citeste continuarea

Gem de morcovi cu apa de trandafiri si cardamon

Postat de: mitinita

  Se curata morcovii si se dau pe razatoare sau prin robot. Eu i-am maruntit destul de mult,dar am incercat si cu morcovi dati  prin razatoarea mare,acelasi gust,textura e doar putin... Citeste continuarea

Torshi Liteh

Postat de: mitinita

  Se coc vinetele pe aragaz sau afara. Se curata de coaja si se lasa cateva ore la scurs. Dupa ce s-au scurs se taie marunt ierburile spalate si uscate. Vinetele se taie marunt... Citeste continuarea

Faludeh

Postat de: alinutza1983

1. Din apa si zahar se face un sirop, apoi se amesteca aceste doua ingrediente si se pun intr-o oala pe foc;.se lasa asa pana cand se topeste zaharul, iar la final adauga apa de trandafiri( cca 2... Citeste continuarea

Fursecuri persane cu stafide si sofran

Postat de: mitinita

Preparare fursecuri persane cu stafide si sofran Se amesteca sau mixeaza untul cu zaharul,la care se adauga ouale,unul cate unul. Se adauga faina,sarea,zaharul vanilat si sofranul si se... Citeste continuarea

Faludeh

Postat de: mitinita

Preparare Faludeh Din apa si zahar se face un sirop. Se amesteca aceste doua ingrediente si se pun intr-o oala pe foc.Se amesteca pana cand se topeste zaharul si se adauga apa de trandafiri.... Citeste continuarea

Faludeh cu mere

Postat de: mitinita

Preparare Faludeh cu mere: Se da marul pe razatoare si se stoarce felia de lamaie verde,ca sa nu se oxideze. Se adauga apa de trandafir si mierea si se amesteca. Daca aveti rabdare si... Citeste continuarea

Khoresht Kadoo - Mancare de dovlecei acrisoara

Postat de: retetepersane

1. Se prajesc dovleceii in ulei, apoi se lasa sa se scurga excesul de ulei fie pe servetele de bucatarie fie intr-o strecuratoare. Daca sunteti la dieta puteti sa ii adaugati cruzi in... Citeste continuarea

Mulahul la lesinat

Postat de: mitinita

Se prajesc feliile de vinete in ulei. Eu le-am prajit la cuptor,astfel nu vor absoarbe la fel de mult ulei pe cat o fac daca le prajiti la tigaie. Se pun deoparte si se prajesc... Citeste continuarea

Frittata cu vinete - Kookoo Bademjan

Postat de: retetepersane

1. Se coc vinetele : Se inteapa cu o furculita si se baga in cuptorul incins pana cand se inmoaie si se pot curata.. Se curata sub jet de apa rece, se presara cu sare si se lasa sa se scurga,... Citeste continuarea

Loobia Polo Shirazi - Orez cu marar si fasole blackeye

Postat de: retetepersane

1. Fasolea blackeye se alege, se spala si se pune la fiert pentru 30 de minute 2. Orezul se spala si daca aveti il lasati jumatate de ora la inmuiat in apa rece. Intr-un vas se aduce apa la... Citeste continuarea

Dovleac dulce la aburi sau cum se face pireul de dovleac

Postat de: mitinita

Se pun bucatile intr-o oala. Se amesteca putina apa cu zahar si se toarna peste bucatile de dovleac. Se acopera oala cu capacul si se da la foc mic. Cand s-a redus apa ,se mai face un... Citeste continuarea

Rosii prajite

Postat de: mitinita

Se taie rosia rondele. Se infierbanta uleiul si se prajesc feliile de rosii. Se intorc usor pe partea cealalta si se rumenesc.   Citeste continuarea

Chiftelute persane

Postat de: mitinita

  Se da ceapa pe razatoare sau prin robot. Se amesteca toate ingredientele. Se adauga faina cat e nevoie. Se formeaza chiftelute si se prajesc in ulei incins. Eu le prajesc in... Citeste continuarea

Mancarica de mazare acrisoara

Postat de: retetepersane

Intr-o cratita, incalziti uleiul si caliti ceapa si morcovul. Adaugati turmericul, amestecati, apoi puneti si carnea de pui. Adaugati apa calda si lamaile uscate (sparte cu un ciocan sau un... Citeste continuarea

Salata de morcovi persana

Postat de: mitinita

Se amesteca toate ingredientele. Nu se adauga SARE,fiindca lasa morcovii apa. Se tine la rece cel putin o ora si se serveste.   Citeste continuarea

Pui iranian - Morgh

Postat de: retetepersane

1. Puneti carnea de pui intr-o oala impreuna cu toate ingredientele, adaugati apa cat sa acopere carnea, puneti capacul si lasati sa fiarba 20 min sau pana cand carnea s-a facut. Pulpele s-ar... Citeste continuarea

Supa de linte cu tamarind si usturoi - Dal Adas

Postat de: retetepersane

1. Se calesc in ulei ceapa taiata fin si usturoiul tocat, se condimenteaza cu turmeric si boia de ardei, amestecandu-se sa nu se arda. 2. Se adauga pasta de tomate, apoi lintea, se completeaza... Citeste continuarea

Cartofi la cuptor cu marar

Postat de: mitinita

Se da tava la cuptor cu uleiul.Cand e fierbinte se adauga cartofii. Cand incep sa se rumeneasca,se adauga sarea,piperul si mararul. Se mai tin 5 minute pana cand cartofii sunt rumeniti bine.... Citeste continuarea

Sabzi polou - Orez iranian verde cu ierburi

Postat de: mitinita

 Toate ierburile si ceapa verde se toaca marunt si se pun intr-un bol. Se pune untul intr-o oala si se topeste. Se da cu unt marginile oalei si se pune jumatate din orez. Se adauga... Citeste continuarea

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: