Retete traditionale din Iran
Din Orientul indepartat bucatarasii nostri ne impartasesc minunate retete exotice: orez iranian cu apa de trandafir si sofran, pui iranian sau supa de linte cu tamarind si usturoi... Haideti sa invatam sa preparam delicii orientale din vechea Persie!
Retete iraniene de la profesionisti
Fie ca ati vizitat tarile arabe, locuiti sau ati dori sa locuiti acolo, aveti prieteni sau rude in Iran, va invitam sa ne impartasiti retetele traditionale iraniene pe care le-ati incercat!
Salata de vinete cu iaurt si chimen
Postat de: mihaelar63Tocati marunt vinetele cu tocatorul special din lemn sau silicon sau cu un cutit inoxidabil. Pe vremuri cand erau si cutite din diverse aliaje , exista riscul ca vinetele sa se... Citeste continuarea
Miel in stil persan
Postat de: mihaelar63Bucatile de miel se curata si se spala foarte bine. Din pasta de rosii, uleiul de masline, curcuma, sare, boia, piper si menta se prepara o pasta. Cu pasta condimentata... Citeste continuarea
Frigarui de pui cu iaurt si sofran
Postat de: mitinitaPieptul de pui se taie in bucati egale. Sofranul se amesteca cu apa fierbinte si se lasa deoparte cateva minute. Pieptul de pui se amesteca cu sucul de lamaie, iaurtul si sofranul. Se... Citeste continuarea
Cum se curata o rodie
Postat de: AlexTeacherRodia se poate curata in doua moduri: Prima varianta: se taie capacelul rodiei pana incep sa se vada bobitele si se scobeste in interior cotorul, eliminandu-l. Apoi se cresteaza de jur... Citeste continuarea
Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan
Postat de: ctlinaCuptorul se preincalzeste la 200°C. Vinetele se inteapa, de cateva ori cu furculita, inainte de a le introduce la cuptor. Se pun vinetele pe o tava si se lasa sa se coaca cam 45-50 de... Citeste continuarea
Baclava
Postat de: AlexTeacherAmestecati zaharul cu apa si puneti-o pe plita la foc mediu; Lasati-o sa fiarba pana se transforma intr-un sirop; Opriti focul si... Citeste continuarea
"AkbarMashti" Inghetata traditionala Iraniana cu shofran,fistic si apa de trandafir.
Postat de: khandanielaPentru a prepara decorul din smantana, avem nevoie de o tava in care punem o folie de plastic si punem intr-un strat uniform smantana si o punem in congelator.Amestecam pentru inceput... Citeste continuarea
Supa cu fulgi de ovaz
Postat de: mitinitaPunem intr-o oala supa de pui la fiert. Intre timp taiem marunt ceapa si morcovul,iar cartoful il taiem in cubulete. Cand incepe sa clocoteasca apa,adaugam ceapa si morcovul ,curcuma,pasta de... Citeste continuarea
Budinca de orez cu sofran
Postat de: mitinitaSe fierbe orezul in apa, pana bobul de orez se inmoaie foarte mult. Se incepe cu o cantitate dubla de apa fata de cea de orez si mai adaugam pe parcurs, daca e nevoie. Amestecam des ca sa nu se... Citeste continuarea
Omleta persana cu rosii
Postat de: mitinitaRosii se spala si se taie prin robot sau blender. Daca va deranjeaza pielita,le puteti curata inainte de a le introduce in robot. Punem uleiul intr-o tigaie infierbantata si apoi... Citeste continuarea
Cușcuș
Postat de: panacrisApa se pune la fiert cca. 10 minute. Cușcuș-ul se pune la călit într-o tigaie cu uleiul de măsline, la foc mic, neacoperit, cca. 5 minute. Apoi se adaugă apa clocotită, se asezonează... Citeste continuarea
Kofta Kebabs
Postat de: mihaelar63Amestecati toate ingredientele mai putin susanul . Lasati amestecul sa se odihneasca la frigider 1-2 ore] Cu mana umezita sau unsa cu putin ulei modelati chiftele mai mari si turtite. In... Citeste continuarea
Orez cu sofran
Postat de: mitinitaSpalam orezul ,pana apa devina clara. Punem orezul intr-o craticioara. Eu folosesc una de fonta,pentru ca nu se lipeste orezul de ea. Adaugam o cana de apa,acoperim cu capacul si punem la... Citeste continuarea
Budinca de tapioca cu sofran si apa de trandafiri
Postat de: mitinitaPunem la fiert lapte cu tapioca si amestecam des,ca sa nu se lipeasca perlele intre ele sau pe oala. Adaugam zaharul. Mai completam cu lapte daca nu s-au fiert perlele. Intr-un bol mic punem... Citeste continuarea
Omleta cu spanac si condimente mediteraneene
Postat de: SidyCuratam ceapa si o tocam marunt.Curatam usturoiul si il tocam marunt si pe el.Spanacul il spalam daca e proaspat si il rupem in bucati cat de mari doriti.Daca aveti spanac congelat il decongelati... Citeste continuarea
Inghetata cu gem,apa si petale de trandafir
Postat de: mitinitaGemul se amesteca impreuna cu mierea.Adaugam apa de trandafir si amestecam pana se obtine o pasta omogena. Iaurtul se pune intr-un bol,se adauga gemul si se amesteca pana s-a incorporat... Citeste continuarea
Kebab iranian cu rosii pe gratar
Postat de: mitinitaCeapa se curata si se taie foarte marunt sau se da prin robot.De asemenea,se poate rade pe razatoare. Se amesteca bine impreuna cu oul,carnea,sarea si piperul. Se pune in frigider pentru 24 de... Citeste continuarea
Inghetata cu sofran,cardamon si apa de trandafir
Postat de: mitinitaCu o zi inainte,caimacul se pune intr-o farfurie si se da la congelator. Laptele se pune pe foc,impreuna cu zaharul si cardamonul. Separat,se amesteca amidonul cu cateva linguri de lapte rece... Citeste continuarea
Pulpe de pui cu sofran,curcuma si lime-uri uscate
Postat de: mitinitaSe curata pulpele de pui si se taie fiecare bucata in doua. Punem sofranul intr-un bol si turnam putina apa fierbinte peste. Lasam sa se raceasca.Ceapa se taie in felii subtiri.Lime-ul se crapa... Citeste continuarea
Khoresteh bademjan - Tocanita persana cu vinete
Postat de: mitinitaSe curata puiul si se taie ceapa.Se pune ceapa la calit,cand incepe sa-si schimbe culoarea se adauga si puiul.Se rumeneste putin,se adauga pasta de tomate si se calesc 2 minute. Se adauga apa... Citeste continuarea
Ardei umpluti persani
Postat de: mitinitaSe spala si se curata ardeii,ceapa se taie cubulete,iar orezul se spala. Se caleste ceapa in putin ulei,apoi se adauga carnea. Se caleste cam 10 minute,apoi adaugam curcuma,ierburile... Citeste continuarea
Salata Olivieh
Postat de: mitinitaSe fierb cartofii in coaja,dupa ce s-au fiert se scot si se lasa sa se raceasca. Apoi se taie in cubulete. Intre timp,se fierb si morcovii cu pieptul de pui,iar separat se fierb ouale. Se... Citeste continuarea
La multi ani bucataras cu Fesenjan - Tocanita persana cu rodii
Postat de: mitinitaFasia de rodii se pune int-un pahar cu apa calduta ca sa obtinem sucul. Se pun feliile de vinete intr-o tava in care s-a pus cam o lingura de ulei si se dau la cuptor. Se taie pieptul de... Citeste continuarea
Naneh - Pasta de menta
Postat de: mitinitaSe spala si se usuca bine menta. Se introduce in robot impreuna cu sarea. Se depoziteaza intr-un borcanel sau container de plastic si se tine la frigider. Se foloseste la sosuri,iaurturi... Citeste continuarea
Gem de morcovi cu parfum de roze
Postat de: dentistutzaMorcovii curatati se dau la robot sau se rad pe razatoarea cu ochiuri mari. Se pun intr-o cratita cu zaharul si apa clocotita pe foc potrivit amestecand din cand in cand. Eu am pus si cardamomul... Citeste continuarea
Gem de morcovi cu apa de trandafiri si cardamon
Postat de: mitinitaSe curata morcovii si se dau pe razatoare sau prin robot. Eu i-am maruntit destul de mult,dar am incercat si cu morcovi dati prin razatoarea mare,acelasi gust,textura e doar putin... Citeste continuarea
Torshi Liteh
Postat de: mitinitaSe coc vinetele pe aragaz sau afara. Se curata de coaja si se lasa cateva ore la scurs. Dupa ce s-au scurs se taie marunt ierburile spalate si uscate. Vinetele se taie marunt... Citeste continuarea
Faludeh
Postat de: alinutza19831. Din apa si zahar se face un sirop, apoi se amesteca aceste doua ingrediente si se pun intr-o oala pe foc;.se lasa asa pana cand se topeste zaharul, iar la final adauga apa de trandafiri( cca 2... Citeste continuarea
Fursecuri persane cu stafide si sofran
Postat de: mitinitaPreparare fursecuri persane cu stafide si sofran Se amesteca sau mixeaza untul cu zaharul,la care se adauga ouale,unul cate unul. Se adauga faina,sarea,zaharul vanilat si sofranul si se... Citeste continuarea
Faludeh
Postat de: mitinitaPreparare Faludeh Din apa si zahar se face un sirop. Se amesteca aceste doua ingrediente si se pun intr-o oala pe foc.Se amesteca pana cand se topeste zaharul si se adauga apa de trandafiri.... Citeste continuarea
Faludeh cu mere
Postat de: mitinitaPreparare Faludeh cu mere: Se da marul pe razatoare si se stoarce felia de lamaie verde,ca sa nu se oxideze. Se adauga apa de trandafir si mierea si se amesteca. Daca aveti rabdare si... Citeste continuarea
Khoresht Kadoo - Mancare de dovlecei acrisoara
Postat de: retetepersane1. Se prajesc dovleceii in ulei, apoi se lasa sa se scurga excesul de ulei fie pe servetele de bucatarie fie intr-o strecuratoare. Daca sunteti la dieta puteti sa ii adaugati cruzi in... Citeste continuarea
Mulahul la lesinat
Postat de: mitinitaSe prajesc feliile de vinete in ulei. Eu le-am prajit la cuptor,astfel nu vor absoarbe la fel de mult ulei pe cat o fac daca le prajiti la tigaie. Se pun deoparte si se prajesc... Citeste continuarea
Frittata cu vinete - Kookoo Bademjan
Postat de: retetepersane1. Se coc vinetele : Se inteapa cu o furculita si se baga in cuptorul incins pana cand se inmoaie si se pot curata.. Se curata sub jet de apa rece, se presara cu sare si se lasa sa se scurga,... Citeste continuarea
Loobia Polo Shirazi - Orez cu marar si fasole blackeye
Postat de: retetepersane1. Fasolea blackeye se alege, se spala si se pune la fiert pentru 30 de minute 2. Orezul se spala si daca aveti il lasati jumatate de ora la inmuiat in apa rece. Intr-un vas se aduce apa la... Citeste continuarea
Dovleac dulce la aburi sau cum se face pireul de dovleac
Postat de: mitinitaSe pun bucatile intr-o oala. Se amesteca putina apa cu zahar si se toarna peste bucatile de dovleac. Se acopera oala cu capacul si se da la foc mic. Cand s-a redus apa ,se mai face un... Citeste continuarea
Rosii prajite
Postat de: mitinitaSe taie rosia rondele. Se infierbanta uleiul si se prajesc feliile de rosii. Se intorc usor pe partea cealalta si se rumenesc. Citeste continuarea
Chiftelute persane
Postat de: mitinitaSe da ceapa pe razatoare sau prin robot. Se amesteca toate ingredientele. Se adauga faina cat e nevoie. Se formeaza chiftelute si se prajesc in ulei incins. Eu le prajesc in... Citeste continuarea
Mancarica de mazare acrisoara
Postat de: retetepersaneIntr-o cratita, incalziti uleiul si caliti ceapa si morcovul. Adaugati turmericul, amestecati, apoi puneti si carnea de pui. Adaugati apa calda si lamaile uscate (sparte cu un ciocan sau un... Citeste continuarea
Salata de morcovi persana
Postat de: mitinitaSe amesteca toate ingredientele. Nu se adauga SARE,fiindca lasa morcovii apa. Se tine la rece cel putin o ora si se serveste. Citeste continuarea