Pizza Quatro Formaggi si beneficiile branzeturilor

Postat de RadaMateescu in Cu de toate pe 1 Mar 2013, 09:38

Articol pe placul a 1 bucatarasi
comenteaza
Pizza Quatro Formaggi si beneficiile branzeturilor

Branzeturile detin foarte multe proprietati nutritive pe care vi le prezentam in continuare, alaturi de o reteta delicioasa de pizza Quatro Formaggi.

Branzeturile sunt niste alimente extrem de importante in dieta noastra zilnica, fiind folosite pentru asezonarea diferitelor preparate culinare sau consumate ca atare.

Telemeaua, urda, casul, branza de burduf sau branza de vaci sunt doar cateva dintre felurile de branza care se gasesc la noi in tara, doar o mica parte dintre cele peste 2.000 de tipuri de branzeturi din intreaga lume.

Branzeturile se impart, in principiu, in doua categorii majore: proaspete si vechi. Orice branza detine cu totul alte proprietati atunci cand este proaspata fata de cele pe care le are cand este invechita.

Branzeturile vechi cum ar fi parmezanul sau cascavalul se preseaza si se lasa la invechit pana devin tari si uscate. Ele se consuma, de obicei, rase deasupra mancarurilor, oferind un gust aparte si avand foarte multe calorii.

Branzeturile mucegaite de genul celor tip Camembert , Gorgonzola sau Roquefort , detin foarte multe proprietati nutritive. Mucegaiurile albe si verzi-albastre cu care au fost tratate aceste branzeturi sunt o excelenta sursa de vitamina B 12, vitamina care fixeaza fierul in organism, prevenind, totodata, anemia. De asemenea, este esential ca aceste branzeturi nu contin aditivi. Cu cat sunt mai vechi, cu atat gustul si aroma branzeturilor mucegaite sunt mai puternice. 

Prezenta insuficienta a calciului in organism se manifesta prin hipocalcemie, o afectiune care duce la decalcifierea sistemului osos si la tulburari ale sistemului neuromuscular. Pentru a preveni sau chiar pentru a trata aceste probleme, este necesar sa consumam alimente care contin calciu si ceilalti factori de nutritie cu rol in intarirea oaselor. Astfel de alimente sunt, bineinteles, branzeturile.

Substanţele nutritive din compozitia diferitelor sortimente de branza variaza de la un tip la altul.

Astfel, branzeturile tari si semitari detin un continut bogat in calciu, vitamina A, proteine si sodiu. Pe de alta parte, in compozitia celor moi si semimoi predomină acizii grasi saturati. Procentul de calciu din compozitia branzeturilor variaza intre 40-60% la cele tari si circa 20% la cele moi.

In ceea ce priveste pizza, spre deosebire de restul mancarilor de la fast-food uri, aceasta, cand este gatita ca la carte, constituie o mancare si o dieta sanatoasa pentru oricine. Iar, pe de alta parte, pizza ofera o paleta extrem de larga de gusturi si arome. Iubitorii de branza pot alege pizza cu branzeturi, pentru vegetarieni exista optiunea pentru pizza vegetariana si, mai mult, o gramada de combinatii de arome si condimente pot transforma pizza in cea mai delicioasa mancare.

Pizza este si usor de gasit, fiind disponibila in intreg orasul impanzit in ziua de azi cu pizzerii si restaurante care o servesc, afacerile culinare cu pizza beneficiind de un succes enorm.

Dupa oboseala acumulata pe parcursul unei zile incarcate cu treburi mundane, livrarea de pizza la domiciliu este modul cel mai ieftin, mai rapid si mai placut ca sa te bucuri de o pizza gatita perfect.                           

Totusi pentru aceia care, in loc sa comande mancare acasa, prefera sa isi gateasca singuri o pizza fara prea mari batai de cap, iata si o reteta pentru Pizza Quatro Formaggi, de te lingi pe degete.

Aceasta este un deliciu italienesc. Gurmanzii iubitori de branzeturi se vor bucura din plin de aceasta combinatie savuroasa din patru tipuri de ingrediente pe baza de branza: cascaval, parmezan, branza cu mucegai si mozzarella, toate  adunate intr-o singura pizza.

Ingrediente necesare:

  • oregano 1 lingurita
  • cascaval 150 g
  • ulei de masline 3 linguri
  • aluat de pizza

Modul de preparare:

In primul rand, preparam aluatul de pizza. Punem intr-un castron drojdie amestecata cu 1 lingura de faina, 3-4 linguri de apa calda si zahar pana se face ca o pasta, o acoperim si o lasam pana  se umfla si face spuma.

Intr-un castron punem faina, in mijlocul ei turnam amestecul de drojdie, uleiul, sarea si amestecam pentru a forma un aluat moale si elastic.

Framantam bine, dupa care lasam totul deoparte acoperit pentru a dospi si a-si mari volumul.

Intepam blatul de pizza pe alocuri, il ungem cu sos de rosii, presaram putina sare, apoi punem branzeturile taiate in felii, stropind ingredientele cu ulei de masline. Introducem tava in cuptorul incins in prealabil la temperatura de 230 C, timp de 10-20 de minute.

Pizza Quatro Formaggi este o pizza mai aromata si delicioasa daca folosim branzeturi italienesti si suedeze.

Comentarii (0)

Adauga comentariu
  • zambet
    • :))
    • :)
    • :D
    • =D>
    • >:D<
    • :x
    • :-*
    • :S
    • >:)
    • :">
    • :((
    • :(
    • ;)
    • :P
    • =))
    • :-h
    • :-q
    • :-bd
    • <:-P
    • :-??
    • \:D/
    • ;;)
    • @};-
    • ~O)
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola