Supa ucraineana de bob cu taitei de casa

de Ksenya in Supe, 21 Dec 2017 | 3547 vizualizari

 

 
 
Reteta de fata este una veche si e specifica zonei Nord vestul Ucrainei. Daca o sa mergeti in zona Livov, veti observa ca multi localnici cultiva acest bob denumit si Vicia faba.
Este o supa foarte satioasa si buna, aport bogat de proteina pura. Se prepara mai cu seama cand sunt iernile friguroase.
Se gateste in vremea postului,cat si pentru cei care vor sa faca o pauza la carne sau vegetarieni.  

 

INGREDIENTE

  • 1 cana bob
  • 1 ceapa
  • 1 morcov
  • 3 linguri ulei
  • 1 lingurita boia ardei dulce
  • 1/2 lingura concentrat de tomate
  • 1,5 l supa de legume sau apa
  • o mana taitei de casa, fierti separat
  • sare dupa gust
  • piper dupa gust
  • 1 foaie dafin
  • 1 catel usturoi
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Supa ucraineana de bob cu taitei de casa:

 

 Bobul il punem intr-o oala si adaugam 3 cani apa clocotita, acoperim si lasam 30 minute.

Separam boabele de coaja, il punem in oala, clatim in 2 ape si-l punem la foc cu atata apa cat sa acopere 2 degete deasupra leguminoaselor.

Fierbem la foc mic cam 20 minute, pana bobul se transforma intr-un piure.

Intre timp, tocam ceapa si o calim cu ulei, pana devine sticloasa cu marginile aurii (daca doriti, puteti sa adaugati o ceascuta de apa)

Adaugam morcovul dat prin razatoarea mica, calim 2 minute si adaugam si pasta de tomate diluata in putina apa, precum si boiaua de ardei gras.

Lasam 2 minute, apoi toata compozitia o turnam peste bob. Acolo adaugam si supa de legume fierbinte sau apa, daca nu aveti supa de legume.

Lasam sa fiarba 7-8 minute la foc mic, adaugam pastele fierte si mai lasam 2 minute, oprim flacara, adaugam usturoiul pisat si foaia de dafin si potrivim de sare.

Acoperim si lasam 15 minute in repaus inainte de a fi servita. Se serveste cu piper daca va place.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Alegeti bobul cat mai mare, va fi mai usor la curatat

2

Daca vi se pare ca supa este prea densa, puteti sa diliuti cu inca putina supa de legume sau apa

3

Puneti sare doar la sfarsit

Daca ti-a placut reteta noastra "Supa ucraineana de bob cu taitei de casa" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (14)

dantes 1

23.12.2017, 10:31

Interesanta!

navidad_2017 1

24.12.2017, 18:47

Eiiii, draga Ksenia, aceasta supa o cunoastem si noi, este in alternanta cu cea de mazare uscata (facuta dupa reteta identica), masa noastra traditionala la pranzul din ziua de Ajun, adica chiar de azi ... La noi se fierbe o cantitate mai mare de bob, sau mazare (din fericire noi le gasim deja decorticate); jumatate se scoate cu o buna parte din zeama, cand sunt inca putin "al dente" (in supa noastra cea mai mare parte din boabe raman intregi) si se face supa propriu-zisa (noi punem si radacina de telina/patrunjel, cateodata chiar si cartof, dar intotdeauna si putin cimbru) dupa reteta Dvs. Iar cealalta jumatate se rasfierbe si se face din ea piure (cu adaos de ceapa+usturoi calite in ulei) care se manaca in ziua de Craciun (adica maine!), alaturi de varza rosie calita, la friptura de gasca. Retete una si una aveti, si tare pe gustul nostru...
Craciun fericit!

Ina 1

24.12.2017, 19:20

Interesant! Acum am cautat pe google sa vad ce-i bobul si vad ca e inrudit cu fasolea si mazarea, dar seamana mai bine cu fasolea. N-am combinat niciodata fasole/ mazare cu taitei, dar sigur mi-ar placea mancarea ta

COMENTEAZA

Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Supa clara de rasol de vaca cu melcisori!