Retete traditionale din Iordania
Din minunile culinare ale tarilor arabe va prezentam cu mandrie retete traditionale din Iordania: retete de mancaruri cu carne de oaie, cu bame si vinete sau retete de cocktailuri si retete de conserve.
Aromele orientului : retete iordaniene
Degustati aromele orientului cu ajutorul preparatelor cu specific iordanian! Mic dejunul arab sau prajiturile arabesti pentru sarbatori pot fi surprize deosebite pe care sa le pregatiti celor dragi.
Cocktail de fructe “ à la Amman”
Postat de: Mihaela11_joMerele se curata de coaja si de seminte si se taie in bucati mai mici. Morcovii ,bananele si kiwi se curate de coaja si se taie rondele. Capsunile se curata de codite si se... Citeste continuarea
Masline negre conservate in saramura si ulei de masline
Postat de: Mihaela11_joMaslinele negre se spala, se scurg si apoi se cresteaza cu un cutit fiecare maslina in 2-3 locuri. Se pun intr-un lighean mare si se lasa in apa 4-5 zile, schimband apa de 2 ori pe zi.... Citeste continuarea
"MANSAF" -Mancarea nationala a Iordaniei
Postat de: Mihaela11_joSe incepe cu “ jameedul”; cu o seara inainte se sparg bulgarii de iaurt si se lasa la inmuiat cu apa calduta pana a doua zi dimineata. Carnea de miel se spala si se puna... Citeste continuarea
Pateuri cu carne -Pateuri cu telemea si "za'atar"
Postat de: Mihaela11_joSe scoate aluatul pentru pateuri din congelator si se lasa cateva minute sa se dezghete. Umplutura de branza Telemeaua de oaie se rade pe razatoarea mare , se adauga za’atarul si se... Citeste continuarea
Ardei umpluti de post
Postat de: Mihaela11_joOrezul se lasa cu apa fierbinte 10minute apoi se spala bine. Se caleste ceapa taiata marunt in uleiul de masline si se adauga orezul; se lasa la foc mic 5 minute. Se lasa sa se... Citeste continuarea
"Halaweh gamardin" - Budinca de caise uscate
Postat de: Mihaela11_joFolia de caise uscate se rupe in bucati de cca 3-4 cm si se lasa la inmuiat cu 1 litru de apa fierbinte cel putin 2 ore. Stafidele se spala si se lasa la inmuiat in apa calduta. Dupa 2 ore se... Citeste continuarea
"Carawe" - Desertul lehuzei
Postat de: Mihaela11_joIntr-o cratita anti aderenta se pune apa cu zaharul la fiert; cand incepe sa fisrba se adauga orezul macinat inploaie si se amesteca bine sa nu se formeze cocoloase. Se adauga chiminul... Citeste continuarea
Salata de laptuci
Postat de: Mihaela11_joFrunzele de laptuca se rup de pe tulpina si se spala foarte bine. Ceapa verde se taie marunt. Ridichile se taie marunt. Intr-un bol se amesteca bine laptucile cu ceapa verde si ridichile.... Citeste continuarea
Salata araba de castraveti
Postat de: Mihaela11_joIntr-un bol se amesteca iaurtul cu sucul de lamaie,menta uscata, sarea, piperul si cateii de usturoi trecuti prin presa de usturoi. Castravetii se spala, se curata de coaja si se taie foarte... Citeste continuarea
Salata de cartofi stil arab
Postat de: Mihaela11_joCartofii se curata de coaja si se pun la fiert in apa cu sare 25 de minute. Se trec prin presa de cartofi si apoi se pun intr-un bol. Se adauga untul moale, usturoiul,laptele ,sucul de lamaie si... Citeste continuarea
Salata araba de rucola
Postat de: Mihaela11_joSe spala si se curata de cozi rucola, apoi se taie mai mare; daca frunzele sunt mici se pot lasa intregi. Se taie marunt ceapa verde. Intr-un bol se amesteca rucola cu... Citeste continuarea
Salata orientala de cartofi
Postat de: Mihaela11_joCartofii spalati se inteapa cu cutitul in 2-3 locuri. Se pun in cuptorul cu microunde la programul pentru cartofi copti in coaja 5 minute. Se scot si se invelesc in folie de... Citeste continuarea
Salata de conopida cu pasta de susan –" Maqdous zahra"
Postat de: Mihaela11_joConopida se spala bine si se desface in buchetele mai mici. Se caleste conopida pana ia o culoare aurie si se aseaza pe hartie absorbanta de bucatarie. Intr-un castron se pune pasta de susan cu... Citeste continuarea
Salata de rosii-stil arab
Postat de: Mihaela11_joSe feliaza rosiile , se asezoneaza cu sarea si piperul;se stropesc cu otetul amestecat cu uleiul de masline. Se presara cu arpagicul taiat pestisori si se decoreaza cu frunze de menta verde.... Citeste continuarea
"Salatit Khodar Meshakel" - Salata mixta -stil arab
Postat de: Mihaela11_joSe spala salata verde si se taie marunt. Rosiile, castravetii( cu sau fara coaja),ridichile,ardeii,ceapa se taie marunt;se pun intr-un bol si se adauga patrunjelul, menta si mararul taiate de... Citeste continuarea
"Shankalish" - Aperitiv picant cu telemea de oaie
Postat de: Mihaela11_joTelemeaua se pune intr-un bol si se sfarama cu o furculita. Se taie marunt ardeiul verde,ardeii iuti, rosia si ceapa verde. Se adauga in bol impreuna cu condimentele si se amesteca bine. Se... Citeste continuarea
"Bagdunesieh"-Salata de patrunjel verde cu iaurt
Postat de: Mihaela11_joPatrunjelul verde se spala ; se aleg frunzele si se toaca marunt cu cutitul sau intr-un blender. Intr-un bol se amesteca bine uleiul de susan cu sucul de lamaie;se subtiaza cu iaurtul care se... Citeste continuarea
Pulpa de miel la cuptor cu legume si masline verzi
Postat de: Mihaela11_joCarnea de miel se curata bine de grasime si se spala. Se impaneaza cu usturoi. Se sareaza si se condimenteaza cu condimentul mixt, cimbru , tarhon, ulei de masline si sucul de lamaie. ( Se... Citeste continuarea
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde
Postat de: Mihaela11_joSe amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor si se framanta bine. Se intinde o foaie de aluat de 1cm si se taie pogacelele. Se aseaza in tava... Citeste continuarea
"Kofta bi tahini" - Chiftelute la cuptor cu sos de susan
Postat de: Mihaela11_joSe macina carnea si se adauga patrujelul si o ceapa trecute prin masina de carne( sau mixer). Se adauga condimentele de kofta si sarea ; se amesteca bine. Cu mana inmuiata in apa ,se fac niste... Citeste continuarea
"Daoud Pasha"- Chiftelute la cuptor cu sos de rosii
Postat de: Mihaela11_joSe macina carnea si se adauga patrujelul si o ceapa trecute prin masina de carne( sau mixer). Se adauga condimentele de kofta si sarea ; se amesteca bine. Cu mana inmuiata in apa ,se fac niste... Citeste continuarea
Cataief ”pasarele”-Cataief assafir-specific Ramadanului
Postat de: Mihaela11_joCataief Se dizolva drojdia si zaharul in 4 linguri de apa calduta.Faina se pune intr-un bol cu sarea si se adauga drojdia; amestecand cu o lingura se adauga treptat restul de apa.Se acopera cu... Citeste continuarea
"Cataief "cu nuca si branza dulce
Postat de: Mihaela11_joCataief Se dizolva drojdia si zaharul in 4 linguri de apa calduta.Faina se pune intr-un bol cu sarea si se adauga drojdia; amestecand cu o lingura se adauga treptat restul de... Citeste continuarea
Dovlecei zucchini umpluti cu carne de vita in supa de iaurt cu garnitura de orez
Postat de: Mihaela11_joSe scoate miezul si semintele dovleceilor cu un cutit semicircular special. Se spala dovleceii si se lasa la scurs. Umplutura Se pune uleiul la incins intr-o tigaie neaderenta si se... Citeste continuarea
"Maglubeh"
Postat de: Mihaela11_joCarnea de vita se taie in bucati de cca 4 cm ; se spala si se pune la fiert cu apa si o lingurita de sare intr-o cratita de fiert subpresiune 45 de minute; se strecoara supa de carne si se... Citeste continuarea
"Maftoul "cu pui- specific Palestinei
Postat de: Mihaela11_joPuiul se curata, se taie in sferturi si se pune la fiert intr-o cratitat de fiert sub presiune in apa cu sare , 1 ceapa mare intreaga si 3 morcovi taiati in jumatati; se fierbe o jumatate de ora.... Citeste continuarea
"Şişbarak bi laban"- Placintele cu carne in supa de iaurt
Postat de: Mihaela11_joPrepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã, 1 linguriţã sare si ½... Citeste continuarea
Prajitura cu capsuni in straturi
Postat de: Mihaela11_joBiscuitii se pun intr-o punga de plastic si se piseaza cu ajutorul unei vergele. Intr-un vas se fierbe untul impreuna cu apa si zaharul. Se adauga la biscuitii pisati aseazati intr-un vas de... Citeste continuarea
“Sfiha” sau “Lahm bi’ajin”-Placinte cu carne
Postat de: Mihaela11_joFaina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta 20 de minute. Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasasa se dospeasca la cald... Citeste continuarea
Sayadieh bi samak- Orezul pescarului
Postat de: Mihaela11_joPestele se spala, se taie in bucati mai mari,se sareaza , se pipereaza dupa gust si se condimenteaza cu condiment pentru sayadieh.Se stropeste cu sucul de lamaie si se lasa sa stea cca 1 ora. Se... Citeste continuarea
Fileu de peste prajit cu garnitura de rosii scazute(" Iahnieh bandora") si cartofi prajiti ("Mfarakeh batatas")
Postat de: Mihaela11_joPestele prajit Pestele se taie felii mai mari si se pune intr-o tava . Se sareaza, se condimenteaza si se stropeste cu sucul de lamaie. Se lasa 3-4 ore sa fie patruns bine de condiment,... Citeste continuarea
Tabouleh- Salata de grau sfaramat( de post)
Postat de: Mihaela11_joBulgurul se opareste si se lasa 10 minute sa se inmoaie; se spala bine si se scurge bine in maini de surplusul de apa si se pune intr-un bol. Se taie marunt rosia, frunzele de menta si... Citeste continuarea
Salata de vinete cu pasta de susan- Mutabal betinjean –specifica tarilor arabe
Postat de: Mihaela11_joSe pun vinete la copt pe o plita pe aragaz.Se lasa sa se raceasca si se curata de coaja. Se pun la scurs cca ½ de ora , apoi se toaca marunt. Se pun vinetele tocate intr-un bol si se... Citeste continuarea
Baba Ghanouj( salata de vinete -stil arab)-de post
Postat de: Mihaela11_joVinetele coapte pe plita se curata de coaja si se lasa sa se scurga de apa . Dupa ce s-au racit se toaca marunt. Se adauga usturoiul trecut prin presa de usturoi , ceapa verde taiata marunt si... Citeste continuarea
Mancare de dovlecei de post - "Kusa hart"
Postat de: Mihaela11_joDovleceii se curata de coaja si se taie in bucati mici. Ceapa se taie marunt. Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt. Intr-o cratita antiaderenta se incinge uleiul de masline, se... Citeste continuarea
Sarmalute in foi de vita de post
Postat de: Mihaela11_joFrunzele de vita se oparesc, apoi se scot pe un platou. Orezul se opareste , apoi se spala bine si se pune intr-un bol. Ceapa se taie marunt si se pune intr-o tigaie antiaderenta cu uleiul de... Citeste continuarea
Masline verzi conservate in saramura si ulei de masline- specific tarilor arabe
Postat de: Mihaela11_joMaslinele se zdrobesc cu ajutorul unei pietre sau se trec printr-o masina special conceputa pentru acest scop, apoi se spala si se pun intr-un lighean. Se are grija sa nu depaseasca 2/3 din... Citeste continuarea
Salata de cuşcuş( de post)
Postat de: Mihaela11_joSe pune cuşcuşul intr-un bol, se toarna peste el apa fierbinte si se lasa sa stea 5 minute. Se trece apoi sub un jet de apa rece si se stoarce in maini bine. Se adauga boabele de... Citeste continuarea
Fatuş - Salata de paine ( de post)
Postat de: Mihaela11_joVarianta 1 Cele 2 lipii se rup in bucatele mici de cca 1,5 cm; se pun intr-un bol si se stropesc cu 2 linguri de apa, uleiul de masline si sucul de lamiae.Se adauga semintele de rodie.... Citeste continuarea
Supa crema de linte( de post)- "Şorbat adass"
Postat de: Mihaela11_joLintea se curata si se spala. Intr-o cratita antiaderenta se prajeste ceapa in ulei de masline. Se adauga lintea, chiminul ,cateii de usturoi intregi si se mai calesc... Citeste continuarea