Retete traditionale din Iordania
Din minunile culinare ale tarilor arabe va prezentam cu mandrie retete traditionale din Iordania: retete de mancaruri cu carne de oaie, cu bame si vinete sau retete de cocktailuri si retete de conserve.
Aromele orientului : retete iordaniene
Degustati aromele orientului cu ajutorul preparatelor cu specific iordanian! Mic dejunul arab sau prajiturile arabesti pentru sarbatori pot fi surprize deosebite pe care sa le pregatiti celor dragi.
Ficatei de pui cu usturoi si frunza de patrunjel
Postat de: Mihaela11_joFicatul se spala , se curata si se taie in bucati mai mici. Se incinge uleiul de masline si se adauga ficatul; se sareaza si pipereaza dupa gust. Se acopera cu un capac si se da focul la minimum.... Citeste continuarea
Nopti libaneze in cupe-“Layali libnan”
Postat de: Mihaela11_joBudinca de gris Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Cand incep sa fiarba se reduce... Citeste continuarea
Cafea araba cu cardamom pentru ocazii -“Ahwa sada”
Postat de: Mihaela11_joCafeaua pentru “ahwa sada” se poate cumpara la magazinele speciale pentru vanzarea cafelei sau se prepara acasa de catre gospodine. Se cumpara de preferinta cafea verde iemeneza, se... Citeste continuarea
Nopti libaneze-“Layali libnan”
Postat de: Mihaela11_joBudinca de gris Intr-un vas se amesteca bine grisul,zaharul si laptele ; se pun pe aragaz la foc mediu amestecand incontinuu pentru a nu se forma cocoloase. Cand incepe sa fiarba ,se... Citeste continuarea
Qatayef - arabic pancakes.
Postat de: AnyMari_sweAm amestecat toate ingredientele intr-un castron de plastic, i-am pus o punga in cap si am lasat la hodina pe masa de bucatarie cam 45 de min. Dupa hodina era cam bulbucat maclavaisul - semn ca... Citeste continuarea
"Bamyah"-Mancare de bame cu carne de vita-specific arabeasca
Postat de: Mihaela11_joBamelor li se taie coditele , se spala si se stropesc cu otetul, pentru a reduce textura mucilaginoasa. Se lasa cca o ora sa stea apoi se usuca. Intr-o tigaie mai adanca( tip wok) se... Citeste continuarea
Salata orientala de cartofi noi- specific arabeasca
Postat de: Mihaela11_joCartofii noi se spala si se usuca;se cresteaza cu cutitul si se pun in cuptorul cu microunde la programul de cartofi in coaja”jacket potatoes”.Se invelesc in folie de aluminiu si... Citeste continuarea
Salata de laptuci cu vinete-specific arabeasca
Postat de: Mihaela11_joVinetele se curata de coaja , se taie in felii de cca 2cm si se sareaza; se lasa 10 minute , apoi se storc bine de apa. Se incinge intr-o tigaie mai adanca( de tip wok) uleiul de masline si... Citeste continuarea
“M’nazalet Zahra”- Mancare de conopida cu carne –specifica tarilor arabe
Postat de: Mihaela11_joConopida se desface in buchete mai mari si se spala bine apoi se pune intr-o strecuratoare sa se scurga bine de apa. Ceapa se taie marunt si se pune la calit in ulei intr-o cratita de fiert sub... Citeste continuarea
"Musakhan"-Pui "reincalzit" cu ceapa si "sumac"-reteta palestiniana
Postat de: Mihaela11_joPuiul se curata cu o zi inainte , se sareaza si se condimenteaza cu condimentul pentru pui. Se pune intr-o farfurie adanca si se stropeste cu 2 linguri ulei de masline si sucul de la o lamaie.... Citeste continuarea
Mancare scazuta de” lubiya”(“ black eyed pea”,”black eyed bean”,lobia)
Postat de: Mihaela11_joLubiya s e curata si se taie in bucati de cca 2-3 cm. Se consuma doar foarte tanara; daca pastaia este putin mai tarese indeparteaza si se folosesc doar boabele. Rosiile se oparesc, se... Citeste continuarea
Salata de bame-reteta specific araba
Postat de: Mihaela11_joSe taie marunt ceapa si usturoiul si se calesc in uleiul de masline 4-5 minute. Rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt. Se adauga bamele la ceapa si se calesc inca 5... Citeste continuarea
"Egeh zahrah"-Conopida pane-specifica tarilor arabe
Postat de: Mihaela11_joConopida se desface in buchetele . Buchetelele de conopida se fierb in apa si sare 10 minute.Se pun intr-o strecuratoare sa se scurga bine de apa si sa se raceasca. Ceapa,... Citeste continuarea
"Mlukhieh"-Supa de iuta cu pui-specific tarilor arabe
Postat de: Mihaela11_joSe spala puiul si se pune la fiert in apa cu sare impreuna cu ceapa, rosiile intregi( doar crestate putin) si condimentele intr-o cratita de fiert sub presiune 30 de minute. Cand... Citeste continuarea
"Bagleh"- Mancare de laptuci-reteta araba
Postat de: Mihaela11_joLaptucile se spala bine si se taie cozile imediat dupa ultimele frunze; partea superioara se pastreaza. Se lasa sa se scurga bine, apoi se taie marunt impreuna cu portiunea de cozi care s-a... Citeste continuarea
Salata mixta cu pasta de susan- specifica tarilor arabe
Postat de: Mihaela11_joSe taie marunt toate vegetalele. Intr-un bol se pune pasta de susan cu sarea si piperul si se adauga treptat sucul de lamaie. La inceput pasta se ingroasa, dar pe masura ce se adauga sucul de... Citeste continuarea
“M’nazaleh batatas”- Gulaş arabesc
Postat de: Mihaela11_joSe incinge uleiul de masline intr-o cratita de fiert subpresiune si se caleste ceapa 2-3 minute apoi se adauga carnea de vita si se mai lasa la calit 5 minute. Se adauga... Citeste continuarea
Biban prajit cu garnitura de rosii scazute si cartofi prajiti -reteta araba
Postat de: Mihaela11_joPestele prajit Pestele se curata de solzi si de organele interne; se spala si se taie felii mai mari si se pune intr-o tava . Se sareaza, se condimenteaza si se stropeste cu... Citeste continuarea
Mancare de dovlecei cu ou-specific arabeasca
Postat de: Mihaela11_joIntr-o tigaie wok se pune uleiul de masline la incins sic and ia o culoare aurie se adauga miezul de dovlecel. Se sareaza si se pipereaza dupa gust; cand dovleceii au inceput sa fiarba se... Citeste continuarea
"Sambusek" cu carne-specific arabesti
Postat de: Mihaela11_joSe pune la incins intr-o tigaie anti aderenta uleiul de masline si se caleste ceapa 2-3 minute, apoiu se adauga carnea toccata, sarea si condimentele si se lasa sa se prajeasca inca 5-6 minute.... Citeste continuarea
Vinete umplute la cuptor-reteta araba
Postat de: Mihaela11_joSe curata vinetele de coaja si se taie in jumatati. Se scoate miezul vinetelor si se aseaza intr-o tava de cuptor antiaderenta. Vinetele se sareaza si se lasa 20 de minute pe un gratar sa se... Citeste continuarea
Sarmalute in foi de vita cu carne de oaie
Postat de: Mihaela11_joFrunzele de vita se oparesc, apoi se scot pe un platou. Orezul se opareste , apoi se spala bine si se pune intr-un bol. Ceapa se taie marunt si se pune intr-o tigaie antiaderenta cu uleiul de... Citeste continuarea
"Mamool"- Prajituri arabesti de Sarbatori
Postat de: Mihaela11_joIntr-un bol se pun grisul cu faina si se amesteca bine cu margarina si uleiul.Se adauga zaharul, apa de roze si flori de portocal,mahlab si se continua cu amestecatul pana se obtine un aluat... Citeste continuarea
Micul dejun arab-6."Maqdus"- vinete umplute in ulei de masline
Postat de: Mihaela11_joVinetele se spala si le se taie codita. Intr-o cratita mare se pune apa la fiert si cand aceasta clocoteste se adauga vinetele. Se lasa la foc mediu cca 25 de minute. Se scot vinetele pe o tava si... Citeste continuarea
Micul dejun arab-5.Ridichi albe murate
Postat de: Mihaela11_joRidichile se curate de coaja si se spala. Se taie in functie de marime in sferturi sau optima si se pun intr-un vas cu sare( cca 400 grame de sare). Se lasa pana a doua zi; ridichile lasa foarte... Citeste continuarea
Micul dejun arab-4.“Fattet hummus”-Pasta de naut cu iaurt si “faramituri “(crutoane) de paine
Postat de: Mihaela11_joCu o seara inaintea prepararii, se curata boabele de naut de impuritati, se spala bine in mai multe ape si se lasa intr-un bol la inmuiat in apa in care am dizolvat o lingura de bicarbonat de... Citeste continuarea
“Fatayer sabanegh”-Placinte arabesti cu spanac
Postat de: Mihaela11_joAluatul Faina se amesteca 2 minute cu drojdia instantanee; se adauga apoi restul ingredienteleor si se framanta 20 de minute. Se presara cu faina,se acopera cu un servet de bucatarie... Citeste continuarea
Micul dejun arab -3."Falafel"-Chifteluţe de naut si bob(fava beans)-de post
Postat de: Mihaela11_joBoabele de naut si bob ( fava beans) se lasa la inmuiat in apa rece de pe o zi pe alta. Se scurge apa si se dau prin masina de tocat carne; se pun intr-un bol. Ceapa,... Citeste continuarea
Micul dejun arab-2.“Fool”- Pasta de bob de gradina ( Fava bean)-de post
Postat de: Mihaela11_joBoabele uscate se curata de impuritati si se spala bine cu apa. Se lasa la inmuiat in apa rece de seara pana dimineata. Se pun la fiert in apa pana boabele s-au inmuiat( cca 1ora si... Citeste continuarea
Micul dejun arab-1.Hummus bel tahini-Pasta de naut( de post)
Postat de: Mihaela11_joCu o seara inaintea prepararii se curata boabele de naut de impuritati, se spala bine in mai multe ape si se lasa intr-un bol la inmuiat in apa in care am dizolvat o lingura de bicarbonat de... Citeste continuarea
Macaroane cu sos de iaurt si carne de vita-specific tarilor arabe
Postat de: Mihaela11_joMacaroanele se fierb in apa cu ulei si sare 20 de minute. Carnea se sareaza, se condimenteaza si se prajeste in uleiul de masline cca 10 minute. Intr-un bol se pune iaurtul, se... Citeste continuarea
Ciorbita de zarzavat cu smantana
Postat de: Mihaela11_joLegumele se curata si se spala. Doi morcovi se rad pe razatoarea mare si doi se taie bucati mici sau rondele. Doi dovlecei se rad pe razatoarea mare si doi se taie patratele.... Citeste continuarea
Ghiveci de legume cu carne de vita-“Munazaleh”
Postat de: Mihaela11_joCarnea de vita se taie in bucati de cca 3-4 cm si se pune la fiert in apa cu sare; se fierbe doar pe jumatate. Rosiile se oparesc , se decojesc si se taie marunt. Vanata se curata de... Citeste continuarea
"Mujadara" - Orez cu linte- specific tarilor arabe
Postat de: Mihaela11_joLintea se curata, se spala si se pune la fiert cu 1 litru de apa, in care s-a pus 1/2 lingurita de sare. Cand a inceput sa fiarba se acopera, se reduce focul si se lasa 20 de... Citeste continuarea
Dovlecei caliti cu mujdei de usturoi-specific tarilor arabe
Postat de: Mihaela11_joDovleceii se spala si se usuca bine cu un prosop de bucatarie. Se taie in rondele foarte subtiri si se sareaza si pipereaza dupa gust. Se incinge uleiul de masline intr-o tigaie... Citeste continuarea
Bame cu pui la cuptor
Postat de: Mihaela11_joSe spala bamele si se usuca; se aseaza intr-un bol si se presara cu ½ lingurita de sare si otet. Se lasa la marinat 1-2 ore. Se spala puiul si se usuca; se taie in bucati de... Citeste continuarea
"Ouzi" -orez in stil arab
Postat de: Mihaela11_joSe pune mazarea la fiert in apa cu sare conform instructiunilor de pe pachet.Dupa ce a fiert se scurge de apa si se aseaza pe un platou. Intr-o cratita antiaderenta se pune uleiul de porumb si... Citeste continuarea
Sambusek cu telemea de oaie si za’atar
Postat de: Mihaela11_joBranza se rade pe razatoarea mare si se adauga za'atarul si uleiul de masline; se amesteca. Se ia cate o foaie de aluat si se umple cu 1 lingurita din amestecul de branza. Sau: Se... Citeste continuarea
Biban umplut la cuptor-specific arab
Postat de: Mihaela11_joPestele se curata de solzi si de organele interne. Se sareaza si se condimenteaza cu condimentele pentru peste la exterior si in interior. Se stropeste cu suc de lamaie si se lasa sa se patrunda... Citeste continuarea