Retete traditionale din Moldova
Bucataria moldoveneasca este la fel de bogata si delicioasa ca si dulcele accent moldovenesc. Bucatarasi get beget, cu sfaturi si idei inedite din Moldova, ne impartasesc retete de mancaruri si deserturi ca-n povesti: parjoale de casa, marmelada de morcovi, bors, salata de crabi, prajituri si colaci moldovenesti.
Retete moldovenesti traditionale
Delicioasele retete traditionale moldovenesti demne de un ospat imparatesc, ne invita sa petrecem regeste.
Prajitura cu lapte si biscuiti
Postat de: mihaDaca nu aveti sau nu gasiti lapte evaporat puteti inlocui cu frisca lichida. Intr-un castron se amesteca toate cele 3 feluri de lapte. Se toarna apoi sucul de lamaie amestecand continuu.... Citeste continuarea
Salata de morcov marinat
Postat de: mihaEste o salata ce se serveste in Basarabia la mesele festive, dupa cum zice Natalia , cea care m-a inspirat cu aceasta reteta. Avem nevoie de o razatoare speciala ( multumesc Lena ) care... Citeste continuarea
Salata ,, Capriciosa "
Postat de: Marianushka88Ciupercile conservate se taie marunt. Ceapa verde la fel se taie marunt. Maslinele se taie rondele. Granata se curăţă si se pun seminţe. Totul se amestecă cu ulei şi se sărează după... Citeste continuarea
Bors scazut
Postat de: AnastasiaSe taie in patratele varza si se amesteca cu legumele si mirodeniile, se pune intr-un ceaun mare si se alterneaza pe straturi cu carnea. Intr-o oala se diluiaza bulionul in 1,7 litri de apa si se... Citeste continuarea
Salata de varza cu maioneza
Postat de: luminita20_2006Varza se taie fideluta apoi se "framanta " cu sare. Slamul se taie pai. Se amesteca varza cu salam/sunca maioneza, marar tocat masline, piper. Voila salata e gata!!! Citeste continuarea
Baghete cu cereale
Postat de: AnastasiaIntr-un bol incapator cu apa calduta se dizolva drojdia cu zaharul, sarea si untul topit. Se adauga cate putin din faina cernuta pana optinem un aluat destul de molicel, nu trebuie sa fie... Citeste continuarea
Rata cu varza la cuptor
Postat de: Anastasia1. Se taie fidea varza murata si se caleste in putin ulei la foc iute timp de 20 de minute cu capac, amestecand la fiecare 4 minute . 2. Se inabusa si varza proaspata pana cand scade din volum... Citeste continuarea
Prajitura cu prune uscate si nuci
Postat de: RuxyRuxFacem blatul: Amestecam ingredientele pentru aluat si framantam un aluat bun de intins. Il impartim in 3. Intindem 3 turte( foi) rotunde. Le coacem in cuptorul incins in prealabil, la 180... Citeste continuarea
Conopidă la cuptor
Postat de: GoudaSe desface conopida şi se pune la fiert pe 15 minute. Se unge tava cu ulei de olive, apoi se adaugă conopida fiartă amestecată cu 100 g brînză, pesmeţii măcinaţi, sare şi... Citeste continuarea
Supă cremă de bostan
Postat de: GoudaSe taie bostanul în cuburi mici, se căleşte în uleiul încins timp de 2-3 minute, apoi se adaugă la călit şi restul legumelor tăiate cuburi şi usturoiul la fel pentru... Citeste continuarea
Pizza din mălai cu vinete
Postat de: GoudaSe amestecă făina cu unt, apă, sare, piper şi se lasă se se odihnească aluatul 1 oră. În acest timp se feliază vinetele rondele şi se coc in cuptor. Se taie roşiile rondele... Citeste continuarea
Pîrjoale de praz
Postat de: GoudaSe pune la fiert prazul tăiat în apă cu sare. Deoparte se fierb cartofii şi apoi se dau prin maşina de tocat împreună cu prazul fiert. Se adugă în pasta... Citeste continuarea
Tartă cu mere
Postat de: GoudaSe călesc merele, nucile, seminţele, 250 g zahăr, scorţişoara într-o cratiţă la foc mic undeva 15 minute pînă cînd merele se înmoaie. Se amestecă... Citeste continuarea
Clatite impaturite cu ciuperci
Postat de: anisoaraCiupercile se spala se felieaza . Ceapa se felieaza, ouale se fierb molcute -timp de 2-3 minute. Mozarela sau cascavalul se taie in cuburele mici sau se dau prin razatoare cu... Citeste continuarea
Caramela din banane
Postat de: anisoaraIn tigaie se adauga untul si zaharul si se pune la un foc mijlociu. Continutul se amesteca intruna cu o lingura de lemn pana se topeste zaharul. Se adauga dulceata si bananele faramitate cu o... Citeste continuarea
Tort din foi de clatite cu mere si caramel din banane
Postat de: anisoaraSe prepara clatitele dupa reteta DE PREPARE A CLATITELOR PAS CU PAS . Se topeste untul . Se curata merele de coaja lor si se taie in jumatati. Bostanul se curata de coaja si se... Citeste continuarea
Pestisori marinati,(1) in conditii de casa
Postat de: anisoaraPestele marunt se alege si se cumpara in stare proaspata cu o pielita neteda , cu un luciu natural. Se curata pestisorii de cap si maruntaie. Se spala sub apa curgatoare , se scurg bine si se... Citeste continuarea
Adjica picanta (3)
Postat de: anisoaraArdeii si buruienele se spala , se se curata de codite .. Usturoiul se curata pe coaja. Totul se da prin masina de tocat . Se toaca a 2 a oara , pentru a primi o masa... Citeste continuarea
Adjica abhaziana (2)
Postat de: anisoaraSe lucreaza cu mainele imbracate in manusi , deoarece o sa va usture foarte mult mainele. Se inlatura sémintele si coditele la ardei. Usturoiul se curata. Totul se toaca la masina de tocat... Citeste continuarea
Adjica simpla (1)
Postat de: anisoaraRosiile se aleg mai carnoase si cu mai putin suc . Rosiile si gogosarii se spala , se curata de seminte , se taie in felii si se toaca la masina de tocat sau in blender. Ceapa se taie... Citeste continuarea
Gogosari marinati , umpluti cu legume
Postat de: anisoaraVoi descrie proportia pentru un borcan de 2 litri. Pentru aceasta reteta se alege 1 kg de gogosari sau ardei , de marime mai mica. Se spala si se inlatura coditele si semintele . Se spala 700... Citeste continuarea
Pastrarea strugurilor pentru sezonul rece
Postat de: anisoaraPentru aceasta avem nevoie de poama.- struguri din soiuri cu coaja tare , soiuri de masa si mere , care se pastreaza pana in primavara . In popor la aceste mere li se spune - botul iepurelui... Citeste continuarea
Prune uscate pentru masa festiva
Postat de: anisoaraPrunele se spala bine si se pun intr-un vas adanc. Se toarna apa fierbinte peste ele . Ele se inmoaie max in 15-20 de minute. Dar e necesar, sa urmariti dupa ele- la... Citeste continuarea
Tort "Oda Rozei"
Postat de: anisoaraPreparea blatului: Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul pana se vor topi zaharul. Ciocolata se topeste cu laptele in microunde la o temperatura mica -30 secunde , se amesteca... Citeste continuarea
Gaina umpluta cu clatite
Postat de: anisoaraPrima etapa: Pentru aceasta receta e necesar sa cumparati o gaina sau un cucos mare. Gaina se curata de pene mici , se parlesc tot perisorii pe toate partile si se spala foarte... Citeste continuarea
Desert "Ciocolata&Ciocolata"
Postat de: anisoaraGelatina se pune la inmuiat cu 50 ml apa fiarta, rece intr-un pahar. Galbenusurile se amesteca bine cu zaharul pana se obtine o compozitie spumoasa , de culoare alba. Aparte, se... Citeste continuarea
Antricot la cuptor
Postat de: anisoaraSe cumpara carnea de vita de pe spate si se taie dealungul ei 15-20 cm Se pregateste carnea si se condimenteaza dupa diferite metode, dar eu voi descrie o metoda de preparare mai... Citeste continuarea
Sosul la aripioare
Postat de: anisoaraGustul adevarat care vi-l propun, se obtine din ingredientele enumerate. Daca veti folosi alt fel de maioneza, sau ketchup ,veti primi alt gust. Printre altele , gustul maionezei preparate... Citeste continuarea
Aripioare crocante marinate, cu sos
Postat de: anisoaraAripile se parlesc la aragaz si se curata de tot perisorul ramas. Se spala bine in apa rece si se taie cu cutitul in bucati mai mici. Prepararea marinadei: Intr-un vas se fierbe... Citeste continuarea
Vanata impluta cu varza ( in varianta marinata)
Postat de: anisoaraVinetele se spala si se oparesc (se fierb) timp de 5 minute –din momentul fierberii. Se scot atent pe un platou mare , se lasa putin sa se raceasca si se face o taietura intr-o parte... Citeste continuarea
Tort "LAPTE DE PASARE" (3)
Postat de: anisoaraPrepararea blatului: Albusurile se bat spuma cu zaharul sau cu zahar pudra ( mai bine) si o picatura de sare de lamaie. Aparte se amesteca faina cu cacao si vanilina. Pe urma... Citeste continuarea
Salata din legume in straturi
Postat de: anisoaraToate legumele se spala bine si se taie in rondele, felii sau se dau prin razatoare. 7 borcane de 1 litru se spala bine si se oparesc . Capacele la fel se sterilizeaza. In fiecare borcan... Citeste continuarea
Gogosari marinati cu miere de albina
Postat de: anisoaraSe spala gogosarii si se usuca bine. Se taie in jumatati si se curata de seminte si peduncul. Dupa preferinta se mai impart in felii mai mici. Usturoiul se curata tot. Borcanele si... Citeste continuarea
Snitzel din varza proaspata cu branza
Postat de: anisoaraSe pregateste varza dupa 2 metode : 1. se aleg frunze de varza intregi ,mai moi , mai subtiri , se pun intr-un saculet de polietilena si se pun la congelator sa... Citeste continuarea
Pulpe umplute sau carnaciori de casa
Postat de: anisoaraSe dezoseaza carnea de gaina, se scoate pelita de pe carne. Se taie carnea in bucati mai mari cca 3-4 cm bucata Daca doriti sa preparati pulpe umplute, atunci scoateti pelita de pe carne... Citeste continuarea
Chiftelute cu orez
Postat de: anisoaraOrezul se spala cu apa rece si se fierbe cca 5-7 minute din momentul fierberii. Prima ceapa ce taie foarte marunt si se prajeste putin in tigaie. Usturoiul se curata si se toaca. Intr-un... Citeste continuarea
Chec de lamaie
Postat de: anisoaraCuptorul se incinge pana la temperatura de 180-190C. Totate ingredientele se toarna intr-un bol mai mare si se mixeaza bine cu mixerul timp de 4-5 minute. Forma dreptunghiulara de chec se... Citeste continuarea
Biscuitii " GOOOOOOOL !!! "
Postat de: anisoaraOuale se separa in galbenusuri si albusuri. Albusurile se pastreaza in frigider. Galbenusurile se freaca cu zaharul pana vor obtine o culoare alba si se amesteca cu margarina molcuta. Se... Citeste continuarea
Cartofi prajiti ´ aurii
Postat de: anisoaraSe spala cartofii si se curata de coaja. Se usuca bine cu un servetel de bucatarie. Se taie in feliute de marimea dorita. Tigaie cu fundul gros, este de dorit de otel, pentru ca... Citeste continuarea
Carne de pui in saramura
Postat de: anisoaraPasarea se taie in bucati , se spala si se usuca fiecare bucata de carne. Tigaia de otel ( gratar) se incinge foarte bine timp de 3-4 minute cu ulei la un foc mare. Se aranjeaza cu mare atentie... Citeste continuarea